Les 1: snijtechnieken en soezenbeslag

Standaard

Woensdag 2 oktober had ik mijn eerste Hakketjakke les! Na een kennismakingsrondje kwam ik erachter hoeveel verschillende motivaties er zijn om op kookcursus te gaan. Van ‘tot ik alleen kwam te staan heb ik geen pan aangeraakt’ en ‘ik ben die aardappels, vlees en groenten beu’ tot ‘ik kan veel gerechten op tafel zetten maar ik kan alleen op gevoel koken, ik heb geen techniek’. Er zijn 3 mannen, 7 vrouwen en een (mannelijke) kok die les geeft. Zo eentje die met zijn ogen dicht een uitje in perfecte brunoise blokjes hakt. Dus.

Les 1 stond in het teken van snijtechnieken en een basisrecept voor soesjes. Ieder heeft een map met recepten en een kookschrift voor aantekeningen. De voorbereiding doe je in duo’s maar ieder maakt zijn eigen gerecht. De snijtechnieken hebben we geoefend om een Salade Nicoise te maken met goddelijke verse tonijn. Mijn belangrijkste les was: denk bij het snijden van de ingrediënten alvast na over je presentatie. Vaak ‘doe  ik maar wat’ maar kun je door netjes te snijden, al in bepaalde vormen te snijden of juist ingrediënten heel te laten, iets er net wat leuker uit laten zien.

BeFunky_2013-10-02 22.jpg                    BeFunky_2013-10-02 23.jpg

Vervolgens hebben we een soezenbeslagje gemaakt, die de kok gevuld heeft met chocolademousse. Ook al zo lekker. Die soesjes kun je natuurlijk ook met andere dingen vullen zoals verse kaas met kruiden. Dat ga ik thuis een keer proberen!

Morgen les 2, dan staat er op het programma: bouillon, fond, roux, ragout en gevogelte ‘en papillotte’. Dat wordt voor mij een les met veel leermomentjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s