Les 2: wat kun je maken van 1 kip?

Standaard

Les 2 begon met 5 kippen op een snijplank.  We mochten een kip compleet ontleden, joepie. Stiekem leuk en goed om eens te doen, maar ik moest wel even een grens over en heb de dagen erna geen vlees gegeten… Maar we hebben een aantal lekkere dingen gemaakt!:

  • Kip en papillotte: gesneden kipfilet, gesneden groenten, peterselie, witte wijn, peper en zout in een stuk bakpapier. Bijeengebonden door een touwtje en op 220 graden in de oven gedurende ongeveer 10 minuten.
  • De kippenvleugels gemarineerd in marinade naar keuze (ketjap en knoflook in mijn geval) en in de oven. Ik weet niet meer precies hoe, maar ik denk op 180-200 graden in de oven gedurende 10 minuten.
  • Kippenragout: we hebben bouillon getrokken van het karkas van de kip, de kippenpoten werden gegaard in een andere pan. De kippenpoten hebben we ontdaan van vlees en in kleine stukjes uiteen getrokken voor de ragout. De ragout wordt gemaakt van boter, bloem en een vloeistof. In dit geval was dat kippenbouillon. Ragout maak je als volgt: neem een pan met dikke bodem en laat 50 gram boter smelten en uitbruisen (tot het borrelt dus). Hoe langer je de boter verhit, hoe donkerder de kleur van je roux. Voeg hieraan 60 gram bloem toe en zet het vuur laag. Blijf rustig roeren voor gelijkmatige verhitting. Laat het koken maar niet aanbranden. De roux moet zijn bloemsmaak verliezen door verhitting en je zorgt zo dat er binding ontstaat. Voeg 0,6 liter bouillon en uiteindelijk ook de kip toe en blijf op laag vuur roeren tot de ragout een mooie dikte heeft.

kip.jpg

Een gedachte over “Les 2: wat kun je maken van 1 kip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s