Mijn kook-en-bak-week

Standaard

Natuurlijk heb ik bijna iedere week kookles waar ik over schrijf, maar afgelopen week heb ik een aantal dingen gemaakt die ik ook met jullie wil delen. Iets meer gangbare receptjes voor doordeweeks of in het weekend.

Carrot cake

Vorig weekend heb ik met een vriendin voor het eerst Carrot cake gemaakt, lekker! Het werd alleen bijna een ander soort cake, want ik was bijna de winkel uitgelopen zonder wortel… What’s in a name…?
Dit was het recept:

  • 4 eieren, gesplitst
  • 240 gram bruine suiker
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 1 tl kaneel
  • 240 gram walnoten, gemalen
  • 250 gram wortel, geraspt
  • 100 gram volkorenmeel
  • 1 tl bakpoeder

Voor het glazuur:

  • 200 gram verse roomkaas
  • 100 gram poedersuiker
  • geraspte schil en sap van een sinaasappel

Gebruik bij voorkeur een vierkante bakvorm van 20 cm met losse bodem. In een andere bakvorm kan ook maar zorg dan zeker dat je de bodem invet.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eidooiers en de basterdsuiker in een kom dik en romig. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve het eiwit, en schep alles rustig door elkaar tot een glad deeg. Klop de eiwitten stijf en schep ze door het deeg. Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake 1 uur in het midden van de oven. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Maak het glazuur: meng de roomkaas en poedersuiker. Voeg wat sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe. Verdeel het glazuur over de cake. Strooi er nog wat sinaasappelrasp over, ziet er mooi uit!

Whoopies

Iets minder culinair verantwoord, maar voor we aan de carrot cake begonnen hebben we ook nog whoopies gemaakt uit een pakje. Stevige platte cakejes met een zachte vulling ertussen. Heerlijke cakejes, maar de vulling was wel érg zoet en roze 😉

De volgende dag nam ik een stuk carrot cake mee naar vriendinnen, niet wetende dat er ook nog kersenvlaai was. Lekker!

2013-10-12 20.56.16    2013-10-11 15.03.47    2013-10-11 15.49.25

Vegetarische Korma

Dinsdag kwam een andere vriendin eten en ik had wel weer zin om wat nieuws te maken. Ik had nog indiase korma kruidenpasta in de koelkast staan, maar wat is daar lekker bij? Ik dacht dat ik geen bloemkool lustte, tot ik het combineerde met… Korma!

Zo heb ik het gemaakt: kook of stoom de bloemkool in enkele minuten beetgaar, zorg dat het nog een bite heeft. Bak een uitje (liefst een wat zoetere) in een wok en voeg de bloemkool toe en bak kort mee. Voeg de kruidenpasta toe, ongeveer 100 ml kookroom of kokosmelk en later nog 100 ml water. Blijf roeren tot je saus gemengd is. Bak een knoflook-koriander naanbrood af en serveer met je korma saus. Strooi op het laatst een handje cashewnoten over je gerecht.

Herinner je het soesjesbeslag-recept nog van kookles 1? Die heb ik gisteren gevuld met een mengsel van roomkaas, peper, zout, dille en zalmsnippers en heb ik meegenomen naar een vriendinnen-avondje. Het was een succes, dus ik ga ze nog eens maken!

Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s