Les 3: vijf classics & een nieuwe salade

Standaard

Les 3 stond voor mijn gevoel in het teken van klassiekers: friet, (garnalen)kroketten, twee soorten mayonaise, biefstuk en rode wijnsaus. En ik heb deze week ook nog een nieuw salade recept opgedaan!

Er zat twee weken tussen deze en de vorige avond koken en ik had deze klassiekers allemaal nog nooit zelf gemaakt, dus ik keek eigenlijk best wel uit naar deze les. Ik ben geen grote vleeseter maar volgens mij heb ik een biefstuk van bijna 200 gram gegeten 🙂 Het eindresultaat was heerlijk!

Wil je ook een keer zelf friet bakken? Da’s eigenlijk best makkelijk. Snij een redelijk kruimige aardappel (bijvoorbeeld bintjes) in gelijke reepjes. Dat ze even groot zijn is belangrijk voor de garing, je wilt frietjes met allemaal dezelfde bite! Bak ze op 160 graden voor gedurende ongeveer 6 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Bak ze net voor je gaat eten in nog een paar minuten goudbruin af op 190 graden.

De perfecte biefstuk krijg je door eerst de biefstuk op kamertemperatuur te laten komen. Vervolgens laat je een klontje geklaarde boter  smelten in een goed verhitte pan. Bak de biefstuk kort aan alle kanten aan.  Dit zorgt ervoor dat de smaak en het vocht behouden blijft. Leg hem daarna op 50 graden ongeveer een uur in de oven.

(Geklaarde roomboter kun je kopen of even zelf maken door boter te verhitten en het gele gedeelte van het witte overblijfsel af te gieten, het gele is de geklaarde boter. Doe je dit niet is dat ook prima, maar dit kan zwarte stukjes in de pan geven.)

biefstuk.jpg

Salade met spinazie en serranoham
Afgelopen zondag heb ik weer een gemakkelijk nieuw recept opgedaan voor als je weinig tijd hebt . Dit keer niet zelf bedacht maar door een vriendin! Het is een salade met:

  • kleine zak spinazie
  • paar plakjes serranoham
  • mozzarella in stukjes
  • zonnebloem/pijnboompitten
  • cherrytomaten
  • zongedroogde tomaten

Wij hebben wat olie en kruiden uit het potje van de zongedroogde tomaten gebruikt als dressing maar ik kan me voorstellen dat het ook heel lekker is met wat olie, peper en zout en balsamico azijn.

Fijn weekend allemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s