Bietensoep met zoete aardappel

Standaard

Ik eet het liefst zelfgemaakte soep, maar toch verval ik vaak in de zakken soep die je gemakkelijk openscheurt en opeet met een broodje na een drukke werkdag. Sinds ik de kookcursus heb gevolgd, wil ik steeds meer dingen zelf maken. Ik weet inmiddels dat soep maken gemakkelijker is dan het lijkt. Ik gebruik nog steeds bouillonblokjes, omdat zelf bouillon maken wel écht tijdrovend is. Maar geen kant en klaar soepen meer voor mij, ik maak het voortaan zelf en doe gewoon wat porties in de diepvries! Vandaag heb ik een recept voor bietensoep met zoete aardappel en eventueel crème fraîche. Ik heb een vergelijkbare soep jaren geleden gegeten en weet nog steeds hoe die smaakte. Het is niet gelukt de smaak precies hetzelfde te krijgen, maar hij is erg lekker!

Ingrediënten voor 2 flinke kommen soep

  • 500 gram rode bietjes (ik heb de vacuümverpakte, voorgekookte bietjes gebruikt)
  • 1 zoete aardappel
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • een scheutje balsamico azijn
  • peper en zout
  • (kleine beker crème fraîche)

Snij de rode ui en tenen knoflook klein en bak kort aan in een klontje boter of scheut olie in een flinke kookpan. Zet even apart. Zet ondertussen in een klein pannetje de bouillon op met een halve liter water. Schil de zoete aardappel en snij hem in kleine blokjes (ongeveer een halve cm), voeg deze toe aan de kokende bouillon en laat koken tot de aardappel zacht is.

Als je zuinig op je kleren bent, doe dan nu een keukenschort om 😉 Snij de bietjes in blokjes of reepjes. Dit komt niet zo heel precies omdat de bietjes al zacht zijn en je een staafmixer gebruikt om te pureren. Pak een bak waar alle ingrediënten in passen, het liefst een hoge bak of een litermaat. Doe de ui, knoflook en de helft van de bieten in de bak. Mix met de staafmixer tot je een gladde substantie hebt. Voeg de rest van de bietjes toe en mix verder tot alles glad is. Doe het mengsel weer in de grote pan, bij de ui en knoflook en verhit op middelmatig vuur. Voeg wat bouillon toe tijdens het verwarmen tot je soep de juiste dikte heeft, net wat je lekker vindt.  Ik heb alle bouillon gebruikt en nog een glaasje water toegevoegd. Maak op smaak met peper en zout en voeg een scheutje balsamico azijn toe. Verwarm de soep verder en roer op het laatst, of pas in de soepkom, de crème fraîche erdoorheen. 

soep.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s