Een menu voor vriendinnen!

Standaard

Sommige vriendinnen zie ik wekelijks, sommige wat minder vaak en vriendinnenclubjes in specifieke samenstelling helaas nog minder vaak. Maar het was gelukt, er kwamen er drie tegelijk eten! Omdat ik van koken hou en mijn vriendinnen graag proefpersoon wilden zijn, bood ik natuurlijk gauw aan dat ze mochten komen eten. Gezellig! Ik vind het leuk om bij binnenkomst gewoon even te kunnen kletsen dus er was een plankje met ciabatta, serranoham, kruidenolie en aubergine dip.

Ik heb één gerecht uit de kookcursus gemaakt: Kip en papillotte. Zaterdag heb ik al in de keuken gestaan om vanille-karamelparfait te maken en zondag kwam daar nog zelfgemaakte pommes duchesse bij. Pommes duchesse zijn die aardappelrozetjes die iedereen kent, maar die ik altijd uit de diepvries haalde in de supermarkt. Karamelparfait vraagt wat voorbereiding en een nachtje invriezen, maar is die moeite wel waard!

Het recept voor pommes duchesse kwam ‘gewoon’ van Allerhande en vind je hier. Een basisrecept met aardappelen, boter, nootmuskaat en een ei. Ik kwam tijdens het zoeken naar een goed recept nog een andere variant tegen met kaas. Het lijkt me ook lekker om ze een keer te maken van zoete aardappel! Het klinkt als een doorsnee aardappelgerecht, maar het is echt leuk om zelf te maken en met de spuitzak zo mooi mogelijke rozetten te maken. Zorg wel dat je de aardappels echt fijn stampt (een niet-stamppot-eten als ik heeft geen aardappelstamper in huis…) en een spuitmond op de spuitzak gebruikt die bestand is tegen eventuele klontjes.

pommeskip.jpg

Het recept voor vanille-karamelparfait komt uit het kerstnummer van Foodies.

Ingrediënten voor 10 plakken (een cakeblik vol):

  • 550 ml slagroom
  • 160 gram suiker
  • een beetje zeezout
  • 3 verse eieren
  • 1 vanillestokje

Verder: 2 pannetjes – cakeblik (ca. 1.25l inhoud) – mesje – lepel – verschillende kommetjes – mixer.

1. Verwarm 150 ml slagroom in een pan. Karamelliseer 100 gram suiker en 2 eetlepels water in een tweede pan goudbruin. Schenk de warme slagroom er voorzichtig bij en breng aan de kook. Kook op laag vuur tot de karamel helemaal opgelost is. Voeg 1 tl zeezout toe. Neem je pan van het vuur, schenk het mengsel in een kom en laat afkoelen. Roer dit mengsel wel af en toe door.

2. Splits de eieren en zet apart. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Klop 400 ml slagroom stijf. Zet beide in de koelkast (zo zakt het niet in). Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mesje het vanillemerg eruit (en ruik even, zo lekker :-)). Klop de eidooiers met 60 gram suiker en het vanillemerg met een mixer tot een romig geheel. Spatel vervolgens eerst de slagroom en dan het eiwitschuim er voorzichtig doorheen.

3. Spoel een cakeblik uit met koud water. Vul de vorm nu op met eerst een laag van de witte massa, dan een laagje karamel, laagje witte massa, laagje karamel. Sluit af met een witte laag. Trek met een vork of sateprikker spiralen door het mengsel, zo verdeel je de karamel. Zet afgedekt minimaal 4 uur maar liefst een nachtje in de diepvries.

4. Neem het cakeblik 20 minuten voor serveren uit de diepvries, verwarm de buitenkant eventueel een kort onder de warme kraan. Zet dan ondersteboven op een bord en laat uit de vorm komen. Snij in plakken.

Ik heb de plakken nog versierd met chocolaatjes en karamel-macademia-noten (wat suiker karamelliseren in een pannetje, dompel de noten in de karamel terwijl ze aan een prikker zitten).

parfait.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s