Mediterrane filodeegtaart

Standaard

Deze taart zag ik voorbij komen op 24kitchen (Groente kaas baklava) en kreeg ik maar niet uit mijn hoofd, het leek me zo lekker! Ik heb één en ander aangepast, dus hier is mijn recept. Filodeeg vind je in het vriesvak van de supermarkt, naast het bladerdeeg en hartige taartdeeg.

Ingrediënten voor 2 á 3 personen:
(bij flinke trek is het voor 2 personen, bij minder trek kun je het met 3 personen delen en er een salade bij eten bijvoorbeeld!)

  • half pakje filodeeg (ongeveer 5 vellen)
  • 1 sjalot
  • 1 rode ui
  • pakje feta
  • 1 courgette
  • 2 paprika’s
  • 2 eieren
  • 50 ml kookroom
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • afgestreken eetlepel Ras en Hanout
  • halve eetlepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • beetje olijfolie
  • handje sesamzaadjes
  • peper en zout

Verder nodig: platte ovenschaal, invet-kwastje.

Duur: 45 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het filodeeg uit de vriezer en vouw het pakketje van filodeegvellen voorzichtig uit elkaar als ze bijna ontdooid zijn. Pers de knoflook, snij de groenten in grove stukken en de feta in kleine blokjes. Maak een mengsel van de oude kaas, room en peper en zout.

Doe wat olijfolie in een pan en bak de uitjes met de knoflook. Voeg de courgette, paprika, ras el hanout en paprikapoeder toe en bak mee. Laat even afkoelen.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en leg er een vel filodeeg in. Vet dit vel in met een kwastje met wat olijfolie en leg er nog een vel op. Vet dit vel weer in en leg er nog een vel op. Leg nu de groenten in de schaal en verspreid de stukjes feta erover. Dek het mengsel af met een ingevet vel met filodeeg. Verspreid dan het kaas/room mengsel over het deeg en sluit af met een laatste ingevet vel filodeeg. Het invetten zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogt maar wel lekker knapperig wordt.

Zet de schotel gedurende 30 minuten in de oven. Na 15 minuten baktijd strooi je nog wat sesamzaadjes over de schotel en zet je de schaal weer terug tot de 30 minuten om zijn.

filodeegtaart.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s