Classic: zelfgemaakte (citroen)mayonaise

Standaard

 

citroen.jpgHet klinkt misschien raar, maar ik heb een soort van ‘culinaire bucketlist’: recepten of gerechten die ik nog een keer MOET maken. Vaak zijn dat klassiekers, gerechten met veel verschillende ingrediënten of een nieuwe techniek. Onlangs heb ik een klassieker gemaakt: mayonaise! Ik heb het in de kookcursus al eens gemaakt, maar het zelf thuis doen is toch anders. En lieve mensen, het cliché is waar: zelf mayo maken is écht makkelijker dan je denkt!

Duur: maximaal 15 minuten.

Nodig voor ongeveer 250 ml:

  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel witte wijn azijn
  • snufje zout
  • rasp en beetje sap van 1 citroen
  • 1 tl water

Verder heb je een garde nodig en is het makkelijk om een ronde kom te gebruiken en deze in een pan te zetten zodat hij niet wegschuift.

Zo doe je het!
Meng met een garde de eidooiers, mosterd, witte wijn azijn, zout en een theelepel water tot een glad mengsel. Roer nu beetje bij beetje de zonnebloemolie er door. Wacht met nieuwe olie toevoegen tot de olie is opgenomen in het mengsel. Is je mengsel te dik, voeg er dan theelepel voor theelepel water aan toe tot de gewenste dikte. Je kunt deze stap in dit gerecht ook vervangen door citroensap.

Meng op het laatst de citroenrasp er doorheen. Ik gebruikte de rasp van de hele citroen. Dit geeft een goede smaak als je de mayonaise die avond opeet. Wil je hem wat langer bewaren, voeg dan maar de helft toe. De citroensmaak wordt sterker hoe langer hij staat. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Zin in meer mayo-variaties? Lees dit blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s