Herfstmenu 3/3 Chocoladetaart met zoute caramel

Standaard

En we sloten deze eetclubavond met… veel chocola! In het recept (uit ELLE Eten) stond zelfs zoveel chocola, dat ik een laagje weggelaten heb. Ondertussen liet ik nog even de taartvorm vallen waardoor ik mijn arm een beetje verbrandde en ik opnieuw kon beginnen met de bodem… Maar, het resultaat mocht er zijn!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram poedersuiker
  • 125 koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Voor de chocoladevulling:

  • 125 ml mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 300 gram pure chocolade

Voor de caramelsaus:

  • 250 gram suiker
  • 5 el water
  • 100 gram gezouten boter
  • mespunt zout

Verder:

  • keukenmachine (of mixer)
  • spatel
  • bakvorm van 22-25 cm doorsnede
  • extra bloem voor bestuiven
  • deegroller
  • bakpapier
  • steelpan met dikke bodem
  • blindbakvulling, bijvoorbeeld droge rijst of bonen

Zo maak je het! (Tijd: trek er gerust een middag voor uit…)

Je begint met het maken van de bodem. Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine. Blijf mengen tot het een kruimelend deeg is. Voeg het ei en de eidooier toe en meng tot het deeg plakt. Verpak in folie en laat 15 minuten rusten in de koelkast.

Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel die iets groter dan je bakvorm is en ongeveer 0,5 cm dik. Bekleed de taartvorm met het deeg, zorg dat er wat deeg boven de rand uit komt. Zeker bij een lage vorm hebt, zoals die van mij :-). Laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met je blindbakvulling. Bak de bodem tot bijna gaar is, let goed op de kleur tijdens het bakken, deze wordt lichtbruin. Haal het bakpapier en blindbakvulling eruit en bak nog 5-7 minuten.

Meng de mascarpone met de slagroom. Smelt de chocolade in een steelpan, voeg de mascarpone/slagroom langzaam al roerend toe. Giet dit op de taartbodem en zet in de koelkast tot de chocolade hard is. Dit duurt minimaal een uur.

Maak de caramelsaus door de suiker met water te smelten, voeg de boter en zout toe en laat 10-15 minuten zachtjes koken, tot de saus caramelkleur heeft. Meng de rest van de slagroom (100 ml) er langzaam roerend door. Laat de caramelsaus iets opstijven voor je er de taart mee versiert.

Snij de taart aan met een scherp, verwarmd, mes. Giet de saus en in dunne strepen overheen. Serveer eventueel met wat poedersuiker of geschaafde amandelen.

chocoladecarameltaart

3 gedachtes over “Herfstmenu 3/3 Chocoladetaart met zoute caramel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s