B’stilla

Standaard

B’stilla (of bastilla, van het woord pastilla) is een Marokkaans gerecht, een soort van zoetige kippastei, oorspronkelijk uit Andalusië in Spanje. Vroeger werd het met duif gemaakt, maar omdat dit moeilijk te krijgen is wordt het nu gelukkig vaker met kip gemaakt ;-). Ik wil dit al een tijdje maken, omdat ik gek ben op hartige gerechten met een zoetige smaak (zoals abrikozen in couscous, fruit in pilav, etc.). Ik koos een recept uit het boek ‘Kookschool‘ (aanrader, mooi boek!) maar paste het een beetje aan naar eigen inzicht tot het volgende recept.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram kipfilet
  • 2 kleine uien
  • 500 gram wortels
  • 8 vellen filodeeg
  • 120 gram amandelen, ongezouten
  • 40 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 2 eetlepels gedroogde koriander
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 2 theelepels kaneel
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Verder:

  • Ovenschaal
  • Kwastje om in te vetten

Snij de kipfilet in grove stukken (3 stukken uit een filet bijvoorbeeld) en bak deze in wat boter en een snufje peper en zout. Laat daarna afkoelen. Rooster ondertussen de amandelen in een droge koekenpan, dit versterkt de smaak. Doe de amandelen in een apart bakje. Gebruik de pan nu om karamel te maken van de suiker door deze aan de kook te brengen en te laten pruttelen tot een lichtbruine karamel. Roer de amandelen er door en haal ze uit de pan. Dit gaat plakken, ik waarschuw je alvast ;-). Snij de wortels in plakjes en de uien in stukjes en bak in een beetje olijfolie tot ze wat zachter zijn. Meng de eieren met de peterselie, koriander, ras el hanout en kaneel. bstillaschaal

Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg er een filodeegvel in. Vet deze in en leg er weer een filodeegvel op maar laat het vel steeds over een andere kant van de schaal vallen, herhaal dit 3x. (zie foto) Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pluk de kip uit elkaar in reepjes. Leg het groentenmengsel op het deeg en giet het ei-kruidenmengsel erop. Leg hierop de reepjes kip en eindig met de amandelen. Vouw de filodeegvellen eroverheen en maak af met nog een paar vellen filodeeg, steeds weer ingevet met een beetje olie.

Bak in 20-30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en knapperig is.

bstilla

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s