Jamaican apple crumble

Standaard

Toetjes, ik houd ervan! Maak ze niet zo vaak want de toetjes die ik lekker vind zijn meestal niet zo gezond 😉 Maar bij een etentje met gasten hoort het er echt bij. De laatste eetclub avond waar ik een menuutje kookte, stond deze Jamaican apple crumble op het menu. Het hele menu was in tropisch thema!

Ik ben jaren geleden eens op Jamaica op vakantie geweest. Volgens mij was ik een jaar of 15 en op Jamaica is het dan geen probleem om naar een rum plantage te gaan en ook gewoon een glaasje mee te proeven. Van sterke drank wist ik natuurlijk nog niks op die leeftijd, maar die rum vond ik (voor een paar slokjes…) al prima smaken. De smaak en geur doet me (misschien wel door die vakantie) echt aan de zomer denken. In tegenstelling tot andere sterke dranken vind ik het een warme, bijna zoete smaak hebben. Past natuurlijk prima bij deze kruidige apple crumble!

Wat heb je nodig? (voor 5 a 6 personen)

Voor de onderste laag:

  • 4 appels, beetje stevig maar niet te melig
  • 30 gram roomboter
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker*
  • 5 eetlepels rum (als je geen rumkenner bent is de goedkoopste fles prima)
  • 1 theelepel gember poeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel bloem

* je kunt ook best gewone of basterdsuiker gebruiken, maar kokosbloesemsuiker geeft een sterkere, kruidiger smaak.

Voor de topping:

  • 200 gram boter, in blokjes
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram basterdsuiker

Verder:

  • een beslagkom
  • een grote lage ovenschaal (ter grootte van een A4 papier)
  • evt. slagroom om erbij te serveren

Zo maak je het!

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de appels in evengrote blokjes en kook ze 5 minuten in een pan heet water. Giet ze goed af.

Maak de crumble topping door alle ingrediënten hiervoor in een foodprocessor of met je handen te mengen tot een kruimeldeeg. Met je handen werkte prima in mijn geval. Kneed eerst de bloem en boter goed door elkaar, voeg de suiker toe en wrijf daarna het deeg tussen je handen tot je alleen nog maar (grote en kleine) kruimels hebt. Houd wat bloem en suiker achter de hand om erbij te voegen als het deeg maar niet wil kruimelen.

Vet je ovenschaal in met een beetje boter. Verdeel de appels over de schaal. Sprenkel de basterdsuiker, rum, gember, bloem en kaneel over de appels en meng alles goed door. Verdeel het kruimeldeeg over de appels. Bak de apple crumble in 35-35 minuten gaar tot de bovenkant goudbruin is. Zet een reggae muziekje aan, schep de apple crumble op, bedenk je dat je op een wit zandstrand zit en geniet van je Jamaican apple crumble 😉 Eet smakelijk!

applecrumble

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s