Ellen kookt en bakt lactosevrij

Standaard

Hi lezers,

Deze keer een blog zonder recept, maar met een persoonlijke kant. Er is wat veranderd op mijn blog, er is een nieuwe zoekcategorie bij gekomen. Ik vertel je graag waarom!

mjaxnc0wotmzmdg4yzu2zgmyywriNa ongeveer een jaar van onverklaarbare buikpijn, opgeblazen buik en aanverwante klachten ben ik er via wat onderzoekjes achtergekomen dat lactose de boosdoener lijkt te zijn van deze klachten. Ik ben van de ene kant opgelucht, omdat ik me over het algemeen wat beter en energieker ben gaan voelen. Van de andere kant baal ik best wel, want ik blijk juist dol te zijn op lactose! Geitenkaas, mozzarella, tiramisu, een romige pasta, cappuccino, melkchocolade, roombotercroissantjes… Je kunt me beter nergens voor wakker maken, ik hou van mijn slaap 😉 maar je kunt me er wel heel blij mee maken! En nu kan ik dat dus voortaan beter laten staan.

Het goede nieuws is dat er veel vervangers bestaan, lactosevrije roomkaas, yoghurt, kookroom, etc. En er zijn lactase-pilletjes te koop die het lichaam helpen lactose af te breken (of ze werken ben ik nog niet helemaal uit). En ik denk weer wat beter na over wat ik in mijn mond stop, daarnaast bevatten veel van de dingen die ik nu laat staan natuurlijk flink veel calorieën.

Wat ik nog lastig vind is te ontdekken waar allemaal lactose in zit. Het zit natuurlijk in melk, roomboter en yoghurt, maar het is ook te herkennen als melkeiwit, melksuiker, weipoeder, zandsuiker, lactobiose, whey, wei, caseïne, gehydrolyseerde melkeiwitten, geklaarde boter, kaassmaak, kaaspoeder, gehydrolyseerde lactalbumine, lactalbumine fosfaat, lactoglubine, melkbestanddelen, melkderivaten, melk(wei)poeder, melkwei(eiwitten), melkweisiroop, roomkaas, verse kaas, wrongel. En dit is vast niet de complete lijst… Daarnaast kan het zijn dat je lactose-intolerant bent maar kleine hoeveelheden lactose wel kunt verdragen. Hoeveel dat bij mij is ben ik nog aan het onderzoeken. Gelukkig zijn er veel websites met informatie te vinden. Heb je nog tips? Alles is welkom!

De laatste tijd was ik dus (wederom) wat minder actief hier, maar dat had naast drukte ook de reden dat ik de zin in koken even kwijt was. Ik werd er niet echt blij van om te ontdekken dat ik veel van mijn favoriete ingrediënten en recepten niet meer kon gebruiken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens smokkel, maar dat heeft dan zijn gevolgen zeg maar… Maargoed, ik heb de categorie ‘lactosevrij’ maar vast aangemaakt hier en spreek bij dezen met mezelf maar af dat ik het als een nieuwe uitdaging ga zien en weer lekker nieuwe dingen ga uitproberen 🙂lactose-does-not-love-me-back

2 gedachtes over “Ellen kookt en bakt lactosevrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s