Fresh springrolls (loempia’s! maar dan gezond)

Standaard

Loempia’s kennen we allemaal, graag met zo’n lekker krokant buitenkantje en een zoetpittig sausje. Wat mij betreft een van de betere snacks! Maar ken je ook de verse loempia al? Het is een rijstvel dat je niet frituurt en dus zacht blijft. Je vult het met noodles, gesneden groenten, vlees/vega/vis en een smaakmaker. Het strak dichtvouwen vraagt een beetje oefening en doorzettingsvermogen, maar het resultaat is mooi, lekker en gezond!

Het meest lastige aan dit gerecht is dat er zoveel variaties zijn! Ik noem dus hieronder een hele lijst aan ingrediënten die je zou kunnen gebruiken, maar kies vooral wat jij lekker vindt. Het ‘basisrecept’ van een vulling is volgens mij altijd vis/vlees/vega + noodles + groenten + smaakmaker. Ik maak even een tabelletje met alle opties voor je 😉 .

Wat heb je nodig? (voor 12 loempia’s, 2 á 3 personen)

  • Pak rijstvellen (zoals deze)
  • Pak glasnoedels
 Vis/Vlees/Vega  Groenten (fijn gesneden)  Smaakmaker
  • Gebakken garnalen
  • Biefstuk gebakken en in reepjes gesneden / Rosbief
  • Tofu gewokt in kruiden
  • Gebakken kip in dunne reepjes
  • Taugé
  • Wortel
  • Avocado
  • Komkommer
  • Ijsbergsla
  • Veldsla
  • Radijs
  • Spinazie
  • Paprika
  • Bosui
  • Pinda’s
  • Munt 
  • Thaise basilicum
  • Sesamzaad
  • Sojasaus
  • Sesamolie
  • Vissaus
  • Limoensap
  • Chilisaus
  • Koriander

freshspringrollsvoor

De smaakmaker kan ook een zelfgemaakte dip zijn, dit zijn twee veelgebruikte dips:

 Pinda dipsaus  Zoetzure dipsaus
  • 100 gram creamy pindakaas
  • 1 el hoisinsaus
  • 2 tl sojasaus
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl sambal
  • 1 of 2 el warm water
  • 1 el sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 1 el sesamolie
  • 1 el vissaus
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 tl gehakte lente-ui
  • 1 Thaise chilipeper, fijngesneden (optioneel)

Zo maak je het!

Bereid de glasnoedels door ze in heet water te weken tot ze zacht zijn. Giet ze daarna goed af. Zet een bak lauw (niet te warm!) water klaar om de rijstvellen in te weken.

Snij alle ingrediënten fijn. Dit is belangrijk omdat iedere loempia meerdere smaken mag bevatten en je wilt voorkomen dat je loempia scheurt omdat hij te vol zit.

Ik ga me er niet aan wagen om een stap-voor-stap tutorial te schrijven over het vullen en vouwen van de loempia’s. Hier vind je een goed artikel met duidelijke foto’s en hier een video tutorial.

Maak combinaties die je lekker vindt en maak er een feestje van 🙂

freshspringrollsna.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s