Hollandse kost á la Ellen

Standaard

Ik ben niet zo van de Hollandse kost. Ik vind het gauw saai, het heeft meestal weinig pit en ik hou simpelweg niet van gekookte aardappelen. Best een belangrijk ingrediënt in onze nationale keuken. Groenten als rode bietjes en rode kool vind ik wel heerlijk, en eerlijk gezegd mis ik die rookworst behoorlijk, als niet-stamppot-eter 😉 . Ik heb afgelopen jaar toch twee behoorlijk Hollandse gerechten ontdekt, die ik wel graag maak. Die ga ik met je delen! Ze zijn heel erg makkelijk te maken en volgens mij best gezond.

Er komt ook nog een post over mijn meest recente Eetclub avond. Daar had ik het thema ‘Oud Hollandsch’ voor toegewezen gekregen. Een uitdaging voor mij zoals je begrijpt, maar volgens mij was het toch een succes 🙂

Ovenschotel met gehakt, bietjes en aardappel

Dit heb je nodig, voor 2 a 3 porties:

  • 400 gram aardappelschijfjes
  • 200-300 gram rundergehakt
  • 4 rode bieten (vacuümverpakt)
  • 1 bakje champignons
  • 1,5 – 2 eetlepels mosterd (lichtgrof, pittig)
  • theelepel gedrooge tijm
  • Peper en zout
  • (Olijf)olie

Zo maak je het!

Bak het gehakt (olie/boter niet nodig) in de pan gaar, bak de gesneden champignons mee. Voeg op het laatst de mosterd en tijm toe. Snij ondertussen de bietjes in plakjes of blokjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een middelgrote ovenschaal en vul deze met het gehaktmengsel. Verdeel de bietjes eroverheen en dek af met de aardappelplakjes. Doe nog wat peper en zout op de aardappels en sprenkel er een klein beetje olie over.

Bak de schotel af in de oven in ongeveer 30 minuten.

gehaktbietjes

Ovenschotel met rookworst, rode kool en aardappel

Dit heb je nodig, voor 2 porties:

  • 1 rookworst
  • 400 gram rode kool met appeltjes (liefst diepvries)
  • 400 gram aardappelschijfjes
  • Geraspte oude kaas
  • Peper en zout

Deze is nog makkelijker!

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de rookworst in dunne plakjes. Ontdooi de rode kool en leg onderin de ovenschaal. Leg de rookworstplakjes erop en dek deze laag af met aardappelschijfjes. Maak af met wat peper en zout en eventueel wat geraspte oude kaas bovenop.

Deze is ook klaar in ongeveer 30 minuten oventijd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s